Omlouváme se za delší dodací lhůty do konce výprodejů produktů bez kolku, tedy do konce září. Všichni děláme, co můžeme, abychom všechny objednávky odbavili co nejdříve.

Jak elektronické cigarety ovlivňují dýchací systém a jak se liší od tradičního kouření?

E-cigarety se staly populární alternativou k tradičním tabákovým výrobkům, ale jaký je jejich skutečný vliv na naše dýchací zdraví? Zatímco jednorázová elektronická cigareta může obsahovat méně škodlivých chemikálií než běžné cigarety, nejsou zcela bez rizika. Jak ovlivňují naše plíce, a jaké jsou jejich potenciální zdravotní důsledky?

Úvod do e-cigaret

Jednorázové cigarety jsou pomůcky, které zahřívají tekutinu (e-liquid) obsahující nikotin, aroma a další chemické látky a vytvářejí z ní aerosol, který zákazník vdechuje. Na rozdíl od klasické cigarety, které spalují tabák a vytvářejí kouř, jednorázová cigareta vytváří páru bez spalování. Tento rozdíl v mechanismech generování aerosolu versus kouře je klíčový pro pochopení jejich odlišných dopadů na zdraví.

Složení aerosolu jednorázové cigarety

E-liquid využívaný v e-cigaretách obsahuje především propylenglykol, glycerin, nikotin (ale známe i varianty bez nikotinu) a různé příchutě. Když se tento e-liquid zahřeje, změní se ve vzdušnou látku, kterou klient vdechuje. Na rozdíl od klasického cigaretového kouře, který obsahuje tisíce chemických látek, z nichž mnohé jsou karcinogenní, výpary z e-cigaret obsahují méně škodlivých chemikálií.

E-cigareta a respirační systém

Krátkodobé účinky

Zdá se, že vdechování aerosolu z e-cigaret může mít několik krátkodobých účinků na respirační systém:

  1. Podráždění dýchacích cest: Propylenglykol a glycerin, většina látek obsažených v e-liquidech, mohou způsobit podráždění krku a dýchacích cest. Několik uživatelů e-cigaret hlásí sucho v ústech, kašel a bolesti v krku.
  2. Změny v plicní funkci: Některé studie naznačují, že vdechování aerosolu z e-cigaret může způsobit krátkodobé zhoršení plicní funkce, což se projevuje snížením výdechového objemu a zvýšením odporu dýchacích cest.

Úvod do e-cigaret - vapoo.cz

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/%C5%BEena-e-cigareta-cigareta-kou%C5%99en%C3%AD-7369381/ 

Dlouhodobé účinky

Dlouhodobé účinky používání na dýchací ústrojí však nejsou zcela podchyceny, protože jsou na trhu relativně krátkou dobu. V každém případě několik předběžných studií naznačuje, že se mohou projevit následující účinky:

  1. Chronické respirační infekce: Existují obavy, že dlouhodobé používání nejen jednorázové cigarety zřejmě přispívá k rozvoji chronických respiračních onemocnění, jako je například chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Přestože je toto nebezpečí pravděpodobně nižší než u běžných cigaret, není bezvýznamné.
  2. Zánět a oxidační stres: E-cigarety obsahují chemické látky, které mohou způsobit zánětlivé reakce a oxidační stres plicní tkáně. Tyto procesy jsou spojeny s poškozením plicní tkáně a mohou přispívat k rozvoji onemocnění.

Srovnání s klasickým kouřením

Chemické složení

Běžné cigarety obsahují více než 7 000 chemických látek, z nichž mnohé jsou škodlivé a karcinogenní. Mezi nejnebezpečnější látky patří dehet, oxid uhelnatý, formaldehyd, vonné soli a polonium-210. E-cigarety obsahují méně chemických látek a většina z nich je přítomna v nižších koncentracích.

Rakovina plic

Jedním z největších nebezpečí spojených s klasickým kouřením je rakovina plic. Cigaretový kouř obsahuje řadu karcinogenů, které přímo poškozují DNA a způsobují rakovinu. Ale aerosoly z e-cigaret obsahují mnohem méně karcinogenů!

Klasické kouření vs elektronické cigarety - vapoo.cz

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/cigarety-kou%C5%99-styl-vlasy-tv%C3%A1%C5%99-6829232/ 

Respirační onemocnění

Tradiční kouření je hlavní příčinou chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) a dalších chronických respiračních nemocí. Nejen jednorázová elektronická cigareta, může občas způsobovat nebo zhoršovat respirační problémy. V každém případě je potřeba dlouhodobých studií, které by tato rizika jasně potvrdily nebo vyvrátily.

Pasivní kouření

Pasivní kouření může představovat významné riziko pro zdraví spojené s tradičními cigaretami. E-cigarety dodávají méně škodlivých látek ve vydechovaném aerosolu, které mohou méně ohrozit životní prostředí. Nicméně, pasivní vdechování aerosolu z e-cigaret může obsahovat nikotin a další chemické látky, které mohou ohrozit zejména děti a osoby s dýchacími problémy.

Jednorázové cigarety jsou možná méně škodlivou volbou než klasické cigarety, pokud jde o zdraví dýchacích cest. Krátkodobé účinky zahrnují podráždění dýchacích cest a krátkodobé zhoršení funkce plic, zatímco dlouhodobé účinky jsou stále předmětem zkoumání. Přestože e-cigarety obsahují méně škodlivých chemických látek než klasické cigarety, nejsou zcela bez rizika.